Trainingsbewust

Dit is het tweede basisprincipe van Participaard.
Doordat je bewust bent van WAT je traint, HOE en WANNEER maakt dat de effectiviteit van de training verhoogt.
Het is iets wat achterhaald dat het essentieel is om dagelijks en langdurig te trainen.

Net zo als wij mensen een concentratiespanne hebben, hebben paarden dat ook. Ook het lichaam heeft een bepaalde mate van "trainbaarheid". Dit heeft ook weer te maken met de afgifte van energie in de spieren.
Als het zogeheten "potje vol" is, dan wordt alles van wat je daarna nog traint niet meer opgenomen en verwerkt in de hersenen. Hier kan vervolgens weer "probleemgedrag" uit voort komen of zelfs onherstelbare schade zowel FYSIEK als MENTAAL.

Tijdens de lessen van trainingsbewust leer je WAT, HOE en WANNEER je traint zodat de effectiviteit van je training groeit. En net zoals het bij mensen per individu verschilt, is dit ook bij paarden zo. Je krijgt instructie op maat, aangepast aan jullie behoefte. 

 

Leer niet vaker te gaan trainen, maar juist slimmer!

Stappenplan

In het stappenplan worden doelen geformuleerd op fysiek en mentaal vlak. Het stappenplan maakt inzichtelijk WAT we gaan doen. Dit voorkomt tevens dat er stappen worden overgeslagen of dat het verloop van de training ergens stagneert. Het stappenplan geldt dus als leidraad in de training. 

Trainingsschema

Het trainingsschema geeft weer HOE en WANNEER je iets kunt trainen. Het trainingsschema bestaat uit kracht en duurtraining. Het is afhankelijk van het uitgangspunt van het stappenplan op welke soort training de nadruk ligt. Dit heeft tevens verbinding met de discipline van rijden en het niveau van africhting van het paard. Er wordt in het schema uitvoerig rekening houden met, leeftijd, ras, spieropbouw en herstelfases. Alle kennis die hiervoor nodig is, komt tijdens deze training aanbod.

*Als aanvulling kan er gebruik gemaakt worden van een hartslagmeting, voor zowel ruiter als paard om zo het verloop van de training te kunnen toetsen.* 

Nieuwsgierig wat dit voor jou kan betekenen? Neem contact op voor de mogelijkheden! Of lees meer bij de basisprincipes Lichaamsbewust - Gedrag & Welzijn.