Lichaamsbewust

Dit is het eerste basisprincipe van Participaard. 
Dat je bewust bent van wat jouw lichaam doet is een belangrijk punt in de communicatie met jouw paard. Ongeacht welke discipline en op welk niveau. Of het nou dressuur, springen, recreatief of endurance is. Meer dan de helft van onze communicatie is non-verbaal, datgene wat je dus 'uitzend' met je lichaam. Zelfs de mimiek in ons gezicht heeft invloed op het gedrag van het paard.

De bewustwording van dit basisprincipe maakt dat jouw communicatie zuiverder wordt waardoor je met de kleinste aanwijzingen het grootste resultaat kunt behalen. Dit geldt zowel op de grond als tijdens het rijden. De instructies tijdens de lessen van 'lichaamsbewust' worden aangepast op het niveau van paard en ruiter. 


Leer dynamische balans te creëren tijdens het rijden en (gymnastiserend) grondwerk.

Centered Riding

Om dynamische balans tijdens het rijden te krijgen wordt er tijdens de lessen gebruik gemaakt van Centered Riding. Deze manier van rijden is ontwikkeld door Sally Swift en is onder andere gebaseerd op de Alexandertechniek. Dit is verwerkt in vier Basics:
- centreren
- ademhaling
- zachte ogen
- blokken bouwen
Deze Basics worden ondersteund door heldere intentie (focus) en gronden (aarden).
Centered Riding vergroot het lichaamsbewustzijn en leert je gebruik te maken van minimale hulpen.

Grondwerk

Voor dynamische balans tijdens het grondwerk wordt niet alleen gebruik gemaakt van de Basics van Centered Riding máár ook van gymnastiserend grondwerk. 

"Train je oog, train je paard" is hierbij het uitgangspunt.
Je leert hoe een goed bewegend paard eruit ziet en hoe je dat kunt bereiken. Je werkt aan de longe en aan de hand met (touw)halster of kaptoom. ZONDER het gebruik van hulpteugels. 
Je krijgt verschillende oefeningen die de balans ten goede komen. Denk hierbij aan een verscheidenheid aan oefeningen op de cirkel, lange zijde, zijgangen en overgangen. Ook technieken uit de T-Touch worden bij het grondwerk ingezet als ondersteuning voor de lichamelijke balans van het paard. T-Touch is een aanrakingsmethode om lichamelijke blokkades en opgehoopte spanningen te verminderen. Werkt ook pijnverlichtend, bij uiteenlopende fysieke klachten en problemen. Verbeterd de fijne motoriek, is een goede warming-up en kan ingezet worden tijdens herstel van blessures.

Franklin Methode / Franklin ballen

Een bewegingsleer die ondersteund bij het bewustzijn van de beweging die ons lichaam maakt.
Het integreren van deze methode voor ruiters heeft als voordeel:
- (natuurlijke) scheefheden te voelen
- bevorderd de onafhankelijke zit
- komt ten goede aan de balans
- rechtrichten van ons eigen lichaam
De Franklin ballen kunnen ingezet worden tijdens grond oefeningen alsook tijdens het rijden. 

*Er wordt tijdens deze lessen ten alle tijden rekening gehouden met de biomechanica en anatomie van ruiter en paard.* 

Nieuwsgierig wat dit voor jou kan betekenen? Neem contact op voor de mogelijkheden! Of lees meer bij de basisprincipes Trainingsbewust - Gedrag & Welzijn.